ART

Hieronder vindt je mijn recentste en succesvolste projecten van de afgelopen jaren, waarvan sommige zijn geselecteerd voor wedstrijden en festivals, gepubliceerd, geëxposeerd en of afgedrukt in boeken.

Van A tot IJ

Van A tot IJ, internationaal bekroond fotoproject dat werd uitgegeven als boek. Het project toont de rauwe schoonheid van de haven-industrie, van Amsterdam tot IJmuiden. Alles wat er zich afspeelt, van Asfalt tot IJzer. Het werd gepubliceerd door gerenommeerde fotowebsites als Dodho en LensCulture. De foto’s waren verder te zien in het boek New Dutch Photography Talent 2018. Meer informatie over de serie en het boek vind je hier.

Iauw Hwee Chung Amsterdam 2019 Award

Een stimuleringsprijs voor fotografen, een initiatief van Endymion Amsterdam registeraccountants ter ere van hun overleden collega Iauw, die naast zijn werk ook een getalenteerd fotograaf was.

Escher Trappen

Escher Trappen is de voorloper van project Van A tot IJ. Escher Trappen werd geselecteerd voor o.a. het Head On Photo festival in Sydney en werd geëxposeerd in het Martini Ziekenhuis in Groningen. De serie toont industriële trappen die in het avondlicht en met schaduwwerking lijken op de houtsneden en litho’s van grafisch artiest M.C. Escher.

Meat the Butchers

Meat the Butchers werd twee maal geselecteerd en geëxposeerd in Sydney tijdens het Head On Photo Festival in 2015 en 2016. Hieronder een mix van deel één en twee, met beelden uit Nederland en Indonesië. Een rauwe foto-documentaire over de zelfslachtende slager, een uitstervend fenomeen in Nederland aangezien steeds meer industrieel en machinaal wordt geslacht.

Steeds minder mensen weten tegenwoordig waar hun vlees vandaan komt of zelfs welk dier ze überhaupt eten, denk aan burgers en worsten. Vlees associëren we tegenwoordig ook nauwelijks met dieren, het ligt in plakjes in plastic verpakt in het supermarktschap. Vroeger was dat anders en zag je alles in de koeling van de slager liggen, van kop tot staart. In Indonesië, zie je dat nog steeds op de markt, daar wordt vaak ook nog ter plekke een dier geslacht. Zo krijg je een beter beeld van de geschiedenis van het stuk vlees dat je koopt. Dit is een kijkje in de keuken van de zelfslachtende slager in twee landen. Rauw en ongekookt. Meat the Butchers. LET OP ER ZITTEN SCHOKKENDE BEELDEN TUSSEN

Milieuwerk

Fotodocumentaire over mensen die werken voor Milieuwerk in het Amsterdamse havengebied bij het Recyclingcentrum. Ze leveren een waardevolle bijdrage aan de circulaire economie door het sorteren van onder andere e-waste. Ze hebben vaak een zogenaamde achterstand tot de arbeidsmarkt, dit werkt helpt ze te reïntegreren en hun draai weer te vinden in het leven.

Het ‘Gat in Mijn Leven’

Stills uit de opnames voor documentaire ‘Het gat in mijn leven’, gefilmd in opdracht voor Xavier van Delft. Een film over de dramatische gevolgen van de bruinkool industrie in Duitsland, waar hele dorpen en bossen worden verslonden door de uitdijende zogenaamde ‘open pit’ mijnen. Duitsland staat bekend als het land van de groene energie, sloot recent al haar nucleaire energiecentrales. Maar nu is het wel deels afhankelijk van het, zeer vervuilende, bruinkool. De bruinkoolmijnen zijn 300 meter diep en van kolossale omvang. Hambach is de grootste van de drie en heeft een oppervlakte die vergelijkbaar is met de stad Keulen, meer dan 85 vierkante kilometer. In de mijn staat het grootste landbouwwerktuig van Europa, de bagger 288. Ik legde dit monster vast met camera en drone voor de docu. Daarnaast filmde ik getroffen bewoners en activisten die protesteren tegen de vernietiging van de natuur naast de mijn, het eeuwenoude Hambacher bos. De activisten nestelen zich letterlijk in de boomtoppen van het bos. Af en toe komt het tot harde confrontaties met de Duitse politie en ME.