Bio

BRV is een afkorting voor Bart Robert Vos. Groninger én Amsterdammer. Fotograaf en filmmaker, met een achtergrond in de journalistiek.

Van journalistiek tot corporate

Het begon in Zwolle, daar studeerde ik journalistiek. Een studie, die je naar je eigen hand moest zetten om er wat van te maken. Dat deed ik tijdens mijn stages. Het vak leerde ik namelijk pas echt tijdens mijn stages bij AT5 in 2005 en vervolgens RTL in Jeruzalem in 2006. Dat waren beide interessante leerscholen, uitersten van elkaar. Van lokale documentaires, naar wereldnieuws. Van slow journalism in Amsterdam naar high speed journalistiek uit het beloofde land, waar élke dag een topverhaal kan worden geproduceerd. Van beide heb ik veel geleerd. Bij AT5 maakten we 25 minuten achtergrond over de stad en Amsterdammers. Ik deed redactie, research en productie onder begeleiding van een eindredacteur. In het diepe, want stagiairs betekenden bij de zender gewoon dat je functioneerde als junior redacteur. Zo leerde ik veel en snel; locaties spotten, personages screenen en weken werken aan één verhaal. Het was ook een stoomcursus Amsterdam voor kersverse Groningers in de stad. In no time kende ik elke hoek van Oost tot Zuid en van Noord tot West. Na 5 maanden verruilde ik de hoofdstad voor Jeruzalem. Ik had me goed ingelezen, maar wist eigenlijk natuurlijk nog helemaal niets over het ‘conflict der conflicten’. Ik ging in de leer bij de welbekende correspondent Conny Mus. Een paar dagen nadat ik landde begon een van de grootste journalistieke circusvoorstellingen ooit. Ariel Sharon kreeg een beroerte. De camera’s en statieven vormden de tribunes, de massaal ingevlogen verslaggevers waren de spreekstalmeesters. Ze werden tussen de ‘stand ups’ door, hamburgers en cola gevoerd door de productie-assistent. 24/7 werd het nieuws live herkauwd, met camera’s gericht op de, wat bleek, verkeerde ziekenhuiskamer. Het echte journalistieke werk begon pas een paar weken later, er waren verkiezingen. Palestijnse én Israëlische. Likud en Hamas hadden een belangrijke strijd te winnen, die letterlijk over mensenlevens ging. Over die verkiezingen deed ik verslag met RTL en ging ik de Westbank in. Verder schreef ik drie artikelen als freelancer voor De Groene Amsterdammer, mijn eerste publicaties.

Na mijn stages belandde ik in 2008 in de wereld van de online nieuwsvideo’s, een opkomend en populair fenomeen destijds. Als redacteur en verslaggever produceerde ik zeven jaar lang items voor o.a. Nu.nl, De Pers, Telegraaf, MSNNational Geographic, AOL and The Huffington Post. Dat gebeurde vaak als camjo (camera journalist). Zo heb ik leren filmen en monteren. Dat filmen was eerst met werkpaard PD170 van Sony, later leerde ik werken met een spiegelreflex fotocamera. Die camera was reden voor het serieus oppakken van de fotografie. Na de selectie en vervolgens exposities tijdens het Head On Photo Festival in Sydney kreeg ik de smaak te pakken, daarna volgden meerdere awards, publicaties en exposities waaronder die van New Dutch Photography Talent 2018. Ik werd geselecteerd met mijn industriële fotoserie over het Amsterdamse havengebied, Van A tot IJ. Die serie werd later een fotoboek, dat zelfs de kranten haalden en werd beschreven in artikelen van o.a. Het Parool. Ik werk nu als freelancer en produceer zowel vrij werk als werk in opdracht. Van documentaires tot corporate films, met een voorliefde voor industrie en de bouw.

Hieronder een opsomming van mijn exposities, awards en publicaties door de jaren heen.

Exposities, Awards & Publicaties